Zoetermeerse Uitdaging ondersteunt proef met schoolontbijt

15 december 2021

 

Wethouder Jakobien Groeneveld (Jeugd)

Een goed ontbijt hoort bij een gezonde leefstijl. Daarom gaan de Regenboogschool en De Touwladder hun leerlingen dagelijks een gratis ontbijt serveren. Bij de Regenboogschool krijgen de kinderen sinds 1 december een lekker ontbijtje. De Touwladder start eind januari/februari. De kinderen en hun ouders krijgen ook voorlichting over gezonde voeding en bewegen. Het gratis ontbijt is een proef en duurt tot het einde van het schooljaar.

Wethouder Jakobien Groeneveld (Jeugd): ’’Een gezond ontbijt eten voordat je aan de dag begint, is belangrijk. Kinderen met een lege maag presteren slechter op school en zijn minder goed in hun sociale vaardigheden dan kinderen die wel hebben gegeten. Met deze proef gaan we kijken of de gezonde start gaat bijdragen aan betere prestaties.’’ Kinderen die hebben ontbeten, hebben minder kans om later op de ochtend te gaan snoepen. Snoepen leidt tot overgewicht en een slecht gebit.

Er zijn kinderen die zonder ontbijt naar school gaan. Ze hebben daardoor een grotere kans om leerachterstanden op te lopen. De gemeente wil onderzoeken of het mogelijk is kinderen in het basisonderwijs een gratis ontbijt aan te bieden op school. Ze kunnen zich dan beter concentreren, halen betere cijfers en hebben daardoor meer kansen op de arbeidsmarkt.
De kinderen ontbijten gezamenlijk voor schooltijd, het ontbijt wordt verzorgd door vrijwilligers.

Wethouder Margreet van Driel: ’’Met de inzet van heel veel mensen hebben we het schoolontbijt nu ook in de wijk Seghwaert kunnen realiseren. Dit is niet mogelijk zonder betrokken vrijwilligers en ondernemers. Ik ben dan ook blij dat we hiermee kunnen bijdragen aan de versterking van de sociale infrastructuur /canvas van de wijk Seghwaert. Ik kijk ernaar uit om begin 2022 ook op de basisschool de Touwlader te starten.’’

De gemeente werkt voor deze proef samen met de landelijke Alliantie Kinderarmoede en ALDI Zoetermeer B.V.. ’’Geen enkel kind zou zonder ontbijt in de klas mogen zitten. Door het doneren van brood, kunnen de scholen de kinderen hierin voorzien. Zo heeft ieder kind dezelfde goede start’’, aldus Bastiaan Boshoeve, Manager Sales & Operations bij ALDI Zoetermeer B.V.. Ook de Zoetermeerse Uitdaging en het Rode Kruis zijn bij de proef betrokken.

Bron: Zoetermeernieuws.nl

 

De Zoetermeerse Uitdaging heeft via de Boer Keukens en Bemmel&Kroon drie koelvriescombinaties gesponsord.